Onweer, Ardennen (Bastogne - Banneux) Pagina 2

Shelf en geboorte onweer bij Bastogne


Pagina 1: Cumulus congestus en mammatus tussen Leuven en Luik
Pagina 2: Shelf en geboorte onweer bij Bastogne
Pagina 3: Bliksemfoto's Banneux


Eigenlijk een vrij saai stuk met lichte regen vanaf ongeveer Luik tot diep in de Ardennen. Pas op de E25 (we gingen eigenlijk voor de regio waarop de felste buien af gingen) richting Aarlen was het wolkendek niet egaal grijs meer maar wel nog volledig gesloten. Ten westen van ons een onweer, en voor en oost van ons een donkere basis, waarin ook al geflits te zien was. We reden af ter hoogte van Bastogne, net op tijd om de geboorte van een onweer mee te maken boven Bastogne zelf.

Foto hieronder: zicht naar het westen: oude onweersbui met regenwand en shelf (whales mouth) die overtrekt.

Whales mouth over de oude watertoren van Bastogne

Zicht naar het zuiden (oude onweersbui rechts dus)

Zicht naar het noorden

Whales mouth over de oude watertoren van Bastogne

Hieronder zicht richting Bastogne: de shelf van de oude bui (achter ons) tilt een kleinere onweersbui op boven Bastogne.

De lucht boven ons kolkte alle richtingen uit en werd met de minuut groener. We mochten al hagel gaan verwachten. Ook wat schrik voor blikseminslag (we stonden op een erg hoog punt met behalve de oude toren geen enkele andere bliksemafleider). Bij een nieuwe bui verwacht ik die eerste inslag elk moment. Maar het onweer concentreerde zich op de voorzijde van de bui, aan de andere kant van Bastogne en niet boven ons.

Snelle ontwikkeling

Groenige tinten in de woelige massa boven ons

 

 

Hieronder 2 kort achtereen geschoten foto's om de beweging in verschillende richtingen te tonen

 

animatie van de vorige 2 foto's. Let op de duidelijk tegenovergestelde richtingen van beweging van de wolkenflarden. Dit was ook met het blote oog makkelijk te zien.

De voet die hierboven nog onder de bui te zien is breidde zich op geen tijd uit tot een enorme neerslagzone. Hoewel het onweer zelf wegtrok was de uitbreiding van de bui zo groot dat deze achterwaarts aangroeide en de regen en hagel tot bij Bastogne "terugkeerde".

Hieronder het resultaat: over het oosten van Bastogne ophopingen van kleine hagel (max zo'n 5mm doorsnede) die door het water meegespoeld waren. Op sommige plaatsen was de brandweer aan het pompen en de weg aan 't vrijmaken.

Water stroomt van het veld

Water van het veld stroomt de weg af

Daarna wat aarzelend door de regio rondgereden ten westen van Bastogne en de E25. Op zoek ook naar een wifi punt om de situatie nog eens te overzien op radar. Nog een kleine bui op dat moment ten oosten van Namen mét onweer, de nieuwe lijn over Brabant en Limburg was toen nog maar begonnen te ontwikkelen en voor ons op dat moment te ver weg. Het was ook nog meer dan een uur voor het donker genoeg werd voor bliksemfotografie.

Die bui werd echter steeds zwakker. We zagen in de bui acher deze hellingen op de foto hieronder nog een paar keer geflits, maar niks meer dat het nog lang zou volhouden. Dan maar terug richting Luik om tegen zonsondergang een poging te doen de nieuwe lijn te onderscheppen tegen donker en daar nog wat gebliksem trachten uit vast te leggen.

Pagina 1: Cumulus congestus en mammatus tussen Leuven en Luik
Pagina 2: Shelf en geboorte onweer bij Bastogne
Pagina 3: Bliksemfoto's BanneuxT  -  Technisch© Skyscapes 2006