Bliksem, Obigies / Flobecq / Wodecq




Bij aankomst in Kortrijk zat de sfeer er al goed in!
Impulsieve en kortlevende cellen met hagel, tijdelijke inslagen, en vooral: het onweer had geen haast

We zijn de hele namiddag in de buurt van Kortrijk gebleven, de popcorn convectie gadegeslagen, en de kat uit de boom gekeken wat het zou doen naarmate zonsondergang dichterbij kwam.

Rond 21u zijn we dan na raadpleging van het internet bij Olivier thuis richting Marke gereden. Weinig activiteit en nog te licht voor foto's. Nogmaals een update bekeken van radar etc in het wegrestaurant in Marke, en besloten richting Henegouwen te rijden, een stukje autosnelweg, en dan in Pecq afgereden.

Daar was een sterk activerende cel te zien met tal van inslagen. Maar zoals altijd als je haast hebt, rijdt er wel een boer met kar aan 30km/u in het midden van een hoofdweg, en kan je 'm niet voorbij door tegenliggers. Toen we een plekje hadden voor foto's was alle CG activiteit weer stilgevallen en bleef er enkel wat sporadische CC over. Daarbij was het nog veel te licht voor bliksemfotografie, zelfs met een polarisatiefilter om 2 stops naar beneden te kunnen fotograferen en dus sluitertijd te winnen. Een andere, kleinere bui minderde maar liet nog net 1 CC op de plaat achter.

Maar zoals dat gaat met popcorn warmteonweer: de ene geeft het op en de andere begint. Algauw zagen we nieuwe flitsen ten oosten van ons.

We reden de Schelde over in Pecq maar de brug daar was nog steeds in herstel, en dus moesten we een omweg maken via Hérinnes. In Hérinnes een stortregen van jewelste. Hier moesten we uit zien te komen, door verder oostwaarts te gaan. Eerst zuidwaarts rijdend nog een afslag te vroeg ingeslagen en moeten terugkeren, en dan voor Obigies oostwaarts richting Mourcourt, langs de noordzijde van de Mont St. Aubert. Ik had een vage opklaring gezien oost van ons toen we die verkeerde weg ingereden waren, en gelukkig haalden we die op tijd en kwamen zo uit de regen NO van het onweer, dat langzaam onze richting uitkwam. Wonder boven wonder vonden we meteen een kleine verharde traktorweg die ietwat een heuvel opging met vrij zicht richting ZW. Tal van inslagen steeds naderbij, kwamen uit de rand van dit groeiende onweer.

Ik heb er 2 kunnen vastleggen voor de regen doorzette. Ik fotografeerde tegen de wind in, en ondanks de lenskap kwam er daardoor wel kleine spatregen op de lens terecht, die de mooiste ontlading een beetje verbrodden.

Jammer, veel druppels op de lens

Verticale uitsnede van bovenstaande foto, met extra opgehoogd contrast.

Hier kwamen regen en inslagen te dichtbij (foto hierboven is een wide angle!) dus tijd om verder oostwaarts te rijden zo snel we konden om te proberen opnieuw wat afstand te nemen van het onweer voor wat foto's. Maar het lukte niet, het leek wel of het ons razendsnel inhaalde, maar wellicht was het een combinatie van voortgang en groei. We bleven in elk geval in de regen met nu en dan knallers van nabije inslagen. We raakten pas uit de regen vlak voor Ronse, ook in Ronse zelf wat het nog droog. Maar dit is een stad en die ligt ook nog eens in een vallei, dus niet geschikt om te fotograferen. We zijn maar verder oost gereden richting Ellezelles/Lessines, maar daar kwamen we in een ander pas ontstaan onweer terecht. Ook veel nabije inslagen, maar evenens enorme stortregens. Alles leek samen te koeken tot één grote regenzone met op elke paar tientallen km een andere onweerskern. Dat bleek achteraf ook uit de radarbeelden.

Op de weg iets voorbij Ellezelles in een bochtige afdaling doemde vanuit de nevel en zware stortregen ineens een vrij grote tak op die dwars op de weg lag. Niet echt erg groot maar heel waarschijnlijk heeft die onderaan de wagen toch iets stuk gemaakt, wat ons later een kapotte versnellingsbak bezorgde bovenaan een kleine landweg op de zuidhelling van de Mont St. Aubert bij Doornik.

We vonden iets voorbij Flobecq toch nog een plaatsje met nauwelijks regen en deden nog wat pogingen. Het onweer trok snel weg en verzwakte ook alweer maar deze konden zowel Olivier als ik vastleggen. Vreemd genoeg heeft geen van ons beiden de bliksem zelf gezien tijdens het fotograferen. Zicht is ongeveer richting Ronse (west van ons)

Verticale uitvergroting met extra opgehoogd contrast

CC in dezelfde richting. Kort hierna begon het weer te gieten.

Even eraan gedacht richting Brussel te rijden en zo wat in te halen op de ontwikkeling, maar gelukkig op het laatste moment beslist het niet te doen. Het actieve gebied leek in te draaien richting Antwerpen, en schoof te snel op. In Lessines ipv richting Brussel dan maar terug huiswaarts richting Doornik de snelweg op.

Maar nog maar kort gestart en uit de regen konden we noord van ons nog vele mooie ontladingen zien. Dus maar terug van de snelweg af de eerste afrit en na wat gezoek door een industriezone een mooi hooggelegen plekje (ik zag het vage silhouet van de watertoren van Wodecq) nog wat afstandshots gemaakt van het wegtrekkende onweer, waaronder enkele mooie CC's. Jammer want weer net iets te laat, ervoor waren vanuit de wagen nog tal van mooie CG's te zien geweest, maar eenmaal uitgestald is er maar één meer voor de lens gepasseerd.

Uitsnede van het linkerdeel van de foto hierboven met extra opgehoogd contrast

 

Laatste CG (er waren er later nog wel, maar heel ver en onfotografeerbaar in de nevel)

Detail van de foto hierboven met extra opgehoogd contrast

Op de terugweg was er zuid van Doornik nog een nieuw eerst erg actief onweer. Maar zoals hierboven al beschreven bij een poging dit op te wachten op de Mont St. Aubert de auto stuk gereden, en deze moeten terugduwen want hij kon niet meer achteruit door een mankement op de versnellingsbak of de kabels onderaan. De CG's waren op dat moment nog te ver voor foto's (het was ook nevelig en met de lichten van de autosnelweg erop was er geen beginnen aan). We stonden perfect voor het onweer om dit gewoon op te wachten, maar zoals alle onweders eerder die avond was het impulsief en was de activiteit, behalve IC gebliksem, er gauw uit. Via de 'oude baan' maar terug naar Kortrijk gereden, want met enkel 3de en 4de versnelling nog beschikbaar was het te gevaarlijk de autosnelweg te nemen.



T  -  Technisch



© Skyscapes 2006