Shelfcloud, Moeskroen - Diest, 22 juli 2006


Pagina 1: Het ontstaan van het onweer en ontwikkeling van de shelf tussen Moeskroen en Cordes (West-Vlaanderen/Henegouwen)
Pagina 2: De shelf in volle groei in Hoves (Enghien, Waals Brabant)
Pagina 3: Volwassen shelf in Neervelp en bliksemfoto's van het uitstervende complex in Waanrode nabij Diest (E40, afrit Bevekom, Vlaams Brabant)Via een moeilijk en traag traject langs de zuidkant van Brussel konden we de shelf maar heel nipt voorblijven, maar het lukte en op de E40 richting Leuven kregen we weer voorsprong. We waren bij Leuven beter richting Aarschot gereden, maar te laat ingzien.

We haalden oostwaarts minder voorsprong, en de shelf leek nog sneller op ons af te komen door vernieuwing van het onweer achterin. We vonden een plaatsje in Neervelp, vlakbij de afrit Bevekom langs de E40 in Vlaams Brabant. We bevonden ons temidden de fruittelers, die continu elke paar seconden zilverjodidepijlen in het onweer schoten.

De shelf was hier echt volwassen geworden en meerlagig. Het was ook al een stuk donkerder nu zodat het continu weerlicht van achter de neerslagwand des te impressionanter werd.

fotobeschrijving

Rechts achter de shelf het wittige licht van weerlicht achterin het onweer.

Linksonder ook hier weerlicht achterin te zien.

 

 

We probeerden opnieuw afstand te nemen, maar oost zou ons dat niet meer lukken. Toch maar een poging dan via Tienen. De regen begon al in te zetten. Het zou misschien nog net gelukt zijn de autoweg bij Diest te bereiken, maar we moesten dringend tanken, waardoor de regen ons definitief inhaalde.

We zochten dan maar op ons gemak een plaatsje met zicht NO voor nog wat bliksemfotografie aan de achterzijde als de regen minderde en vonden dit in Waanrode, net zuid van Diest en de autosnelweg.

Ik wachtte het stoppen van de regen niet af, van zodra het wat minderde stelde ik me op onder het kofferdeksel voor foto's. Inslagen waren er niet meer, en het onweer was stervende. De snel afnemende wolk-wolkontladingen waren moeilijk te vangen vanwege de regen overal. De foto's waren ofwel te donker en de bliksem te zwak, ofwel bij dichtbije bliksem en te groot diafragma maar net niet compleet overbelicht. JPEG's van deze foto's zouden onherroepelijk verloren zijn, maar de wonderen van het RAW formaat doen me hier weer versteld staan. Wat op het eerste zicht een volslagen wit beeld was bleek toch voldoende informatie te bevatten om er nog een paar behoorlijke bliksemfoto's uit te halen.

(Uitsnede uit groter beeld)

Nog net te redden van overbelichting:

Sterke uitsnede uit het origineel

 

 

Pagina 1: Het ontstaan van het onweer en ontwikkeling van de shelf tussen Moeskroen en Cordes (West-Vlaanderen/Henegouwen)
Pagina 2: De shelf in volle groei in Hoves (Enghien, Waals Brabant)
Pagina 3: Volwassen shelf in Neervelp en bliksemfoto's van het uitstervende complex in Waanrode nabij Diest (E40, afrit Bevekom, Vlaams Brabant)T  -  Technisch© Skyscapes 2006