Convectie en turbulentiehoosje, Gent, 28-08-2006




Tijdens de namiddag van 28-08-2006 toenemende buien in een steeds helder wordende atmosfeer met hoge onstabiliteit.

Na een eerst kleine bui met weinig regen en enkele hagelkorrels tot 7mm diameter maar zonder veel fotogenieke eigenschappen werd het visueel op korte tijd erg mooi buiten. Met Gent nog onder het aambeeld van de eerste bui ontplofte een flinke CB calvus ver ten ONO van Gent.

 

Zicht (naar het WZW) op de lichte bui met enkele hagelkorrels over Gent. In de verte de neerslagvrije basis van de congestustoren, net boven me onder de rand tussen de lichte neerslagstrepen en de achterzijde van de langgerekte stijgstromen.

Staart van de bui met zicht op de achterzijde van de stijgstroom en neerslagstrepen.

In het oosten bleef het maar exploderen. De enorme torens botsten tegen de tropopauze en gingen zijwaarts uitspreiden. Daarbij werden ook hagelstrepen zichtbaar.

Hagelstrepen links van de stijgstroom.

Aambeeld van de Gentse bui met wat mammatus en net erachter de nieuwe uitbreidende toren.

Ondertussen naderde vanuit het NW nog een stevige buienlijn met prachtige torens die vooraan bijgroeiden en daarbij doorheen het aambeeld boorden. Met het licht van opzij zag het er allemaal nog wat grootser uit.

 

 

Onophoudelijke aangroei en voeding vanuit nieuwe calvustorens

 

 

Ook in het NW aangroei. Deze kanjers waren op weg en westwaarts uitbreidend om over Gent te trekken.

 

 

Overzicht op het gehele aambeeld met eronder de verschillende torens. Foto's is wel erg sterk bewerkt om zoveel mogelijk detail te tonen.

Meest westelijke toren die mijn richting uit kwamen.

Detail onder het aambeeld

Een klein halfuurtje later: de stijgstroom is flink genaderd en gaat verder westwaarts aangroeiend over de stad trekken. We blijven op de rand van de neerslag zitten in Gent noord, naar het oosten toe valt er meer neerslag. Ook is er regelmatig gedonder te horen ten NO. Op dit zicht richting N is er op dat moment nog geen onweer in de verse neerslag, dit ontwikkelde zich pas later toen de stijgstroom over het zuiden van stad hing.

 

Zicht op de onder-/achterzijde van de torens. Regenvrij tot net boven me, al vallen er af en toe enkele flinke druppels en enkele kleine hagelkorrels naar beneden.

Bij het overtrekken van de turbulente achterzijde is er even een mogelijke erg kleine turbulentie hoos te zien. Het kan ook om een kleine streep hagel gaan, maar gezien ook de extra draaiing in de wolkendelen net erboven lijkt het me toch om een miniscule, kortstondige turbulentiehoos te gaan.

Hieronder een Flash animatie. De foto's zijn zonder statief genomen vandaar dat het beeld dus wat schudt. Momenteel te druk om de foto's mooi op elkaar te plaatsen.

Een sterk opgewerkt detail van het hoosachtige slurfverschijnsel. Toegegeven, het is op het randje en het zou dus best doodordinaire fractus kunnen zijn. Ik laat het oordeel aan de kijker over...

Nog iets later zicht op de 2de stijgstroomstaart van de dag

Net op die staart ontstond een nieuw aambeeld uit een calvustoren. Op het moment van expansie zag het aambeeld boven me noordwestwaarts uitbreiden, maw tegen de wind in! Tegelijk ook enkele inslagen uit de basis van deze nieuwe cel, waarvan 2 op minder dan 1km zuid van me, en dat terwijl de zon vrolijk onder de bui door scheen.

Hieronder een foto van de nieuwe bui toen ze al een tiental km verder zuidwaarts getrokken was.

Nog iets later

Verderop de staart herhaalde pogingen nog een nieuwe calvus te bouwen, maar tevergeefs. Elke nieuwe congestus, hoe snel deze soms ook oprezen, rafelde uit en slaagde er niet meer in het ijsstadium te bereiken.

Ondanks de mooie hoopgevende snelle opgang verzwakten de nieuwe torens op halve hoogte en rafelden uiteindelijk uit.



T  -  Technisch



© Skyscapes 2006