Linear Storm, Schleiden-Vlatten, DE, 2006-06-25
Rond 13u, misschien iets later zijn we vertrokken uit Gent toen het onweer zich wel degelijk leek te vormen in de zuidelijke Ardennen. Goed doorgereden en in Waremme, voor Luik, radar en satelliet nog geraadpleegd en besloten verder oostwaarts te gaan. We hadden in de buurt kunnen blijven voor die afsplitsing van het onweer dat in het grensgebied tussen Antwerpen en Limburg bij het oversteken naar Nederland ook flink onweer bevatte, maar op dat moment zag het er te twijfelachtig uit om op te vertrouwen.

En dus besloten we voor meer zekerheid maar grotere afstand te kiezen: net ten noorden van de Eiffel via de gelukkig al terug berijdbare snelweg van Luik naar Aachen.

We reden af in Raeren maar hadden beter kunnen doorrijden via de snelweg verder Duitsland in, we waren dan eerder daar geweest en hadden noordwaarts een mooiere shelf kunnen vastleggen, en hadden er misschien nog een tijdje voor kunnen blijven ook via de snelweg die van Euskirchen noordwaarts gaat. Maar goed dus via de kleinere binnenwegen verder oostwaarts gereden en, omdat we het kenden als een mooi open gebied van een eerdere chase, naar Schleiden gereden en gestopt net ten noordwesten van Schleiden in het gehucht Morsbach. Daar aangekomen nauwelijks tijd gehad om te realiseren hoe snel daar ineens een shelf met veel gebliksem erachter ontstond. We waren er dus maar nipt op tijd.

Het onweer was hier, wellicht door forcering door de Eiffel zelf, in volle expansie. De shelf was eigenlijk bezig met ontstaan, het gebliksem erachter was heel frequent, in al zijn vormen van weerlicht over CC tot inslagen met meervoudige ontladingen. Maar rechts op de onderstaande foto zie je onze grote boosdoener al: een regengordijn dat zich voor de shelf uit stortte, en erg snel onze richting uitkwam. De regenvrije nieuwe shelf zat net oost van ons.

Erg beweeglijke shelf in wording.

Achter de shelf werd de lucht al wat groentjes, maar op deze foto kan je het niet onderscheiden.

De regen, rechts op de foto, naderde erg snel, en het waren meteen van die grote druppels. We waren genoodzaakt terug de auto in te gaan en gingen een poging wagen iets verder noordoostwaarts te gaan via de B266 naar Gemünd om dan via de B265 richting Zülpich alsnog in een droog gebied voor de shelf te geraken, we hadden de weg dus mee.

Wat we niet meehadden: de weg kronkelde een eerst bossige vallei in, en uiteindelijk kwamen we in het kleine dorp Gemünd terecht voor onze afslag noordwaarts terug een helling op naar hooggelegen open gebied. Maar zoals vaak wanneer het snel moet gaan: in dit onooglijke dorp stond ongelooflijk maar waar een file met wagens aan een rood licht om linksaf te gaan. Knarsetandend met nauwelijks zicht stonden we daar 5 minuten aan te schuiven. Het had eigenlijk al geen zin meer ons er druk in te maken, en we probeerden onder de onmogelijke omstandigheden nog wat foto's te maken van de overtrekkende shelf met sneldraaiende krullen. Nog voor we bij de lichten waren kwam de Egyptische duisternis met bijpassende zondvloed over ons heen gedenderd, het zicht reducerend tot nauwelijks 100m en hoewel het pas namiddag was leek het wel bijna nacht te worden.

 

 

 

Erg beweeglijke krul door turbulentie in de shelf

In de file in Gemünd

Voor de lichten in Gemünd

 

De B265 naar Zülpich moest ook eerst nog op hoogte komen, met trage en kronkelige haarspeldbochten. De tijd die we ook daarmee nog verloren, én het slechte zicht, ontnam elke mogelijkheid door die massa water aan beperkte snelheid nog voor de shelf uit te komen.

Daarbij moesten we ook nog takken ontwijken, want alles wat maar kon wegwaaien deed het ook. We hadden hier onlangs geen al te plezierige ervaring mee. Gelukkig zit behalve takken de rest meestal goed vast in Duitsland :)

Veel automobilisten stopten want rijden door deze duistere zondvloed was dan ook geen klein kunstje. Sommige van hen waren wel niet zo snugger, om met de wagen 'beschutting' te zoeken naast een boom die hoog en open de volledige wind ving! Bovendien kwam hier op de hoogte (in het dorp niet) ook hagel naar beneden, nu en dan flink wat, van zo'n 0,8cm diameter, misschien dat er een paar waren van 1cm ook, maar meer zal het niet geweest zijn.

 

We besloten dat het geen zin had verder te rijden met die stortvloed, en het was nog gevaarlijk ook. Op de weg die we volgden waren iets voor we besloten te stoppen en een hoge plaats uit te zoeken met vrij zicht om het onweer uit te zitten, ook 2 bomen de weg opgewaaid. Eén van de automobilisten op die weg is eronder of ertegen gebotst, zijn auto was flink beschadigd. Toen we er passeerden konden we geen foto's nemen, we moesten doorrijden om de anderen niet te hinderen (de brandweer nam de helft van de weg in beslag voor het opruimen van de boom). Vlakbij Zülpich nog een boom die in een mum van tijd ook al volledig opgeruimd was door de brandweer.

Op zoek naar draadloos internet het dorp Vlatten nog ingereden langs de B265, en daar nog een immense tak gezien die eveneens afgekraakt was door het onweer, maar niet over de weg terecht was gekomen. Je zal die maar op je wagen krijgen :s

Naar dat internet hebben we nog een hele tijd moeten zoeken, om te weten te komen wat we al wisten: dat was het dan. Zoals meestal bij zo'n lineair groot onweer zit al het fotogenieke aan de voorkant, eenmaal voorbij is het gedaan. Aan de achterzijde enkel wat ver gebliksem in de regen, en zelfs een bolletje mammatus kon er niet meer vanaf. We zijn dan maar terug naar huis gereden. Weinig foto's en technisch niet te best, maar we mogen wel zeggen dat we (achteraf bekeken adhv de radarbeelden, en met uitzondering van de supercell bij Osnabrück een paar honderd km verder noordwaarts) met het onderscheppen van het felste stuk onweer en neerslag een behoorlijk geslaagde chase hadden.

 T  -  Technisch© Skyscapes 2006