Bliksem in West-Vlaanderen (Dadizele, Hoogstade (Alveringem), E40 afrit Oost-Duinkerke, E40 afrit Gistel), 5 juli 2006
Bij vertrek rond zonsondergang te Kortrijk veel convectie op middelbare hoogte en hoge temperaturen. Ideale omstandigheden. (full frame)

Richting Ieper al meteen afgereden bij Menen, en daar de kleine wegen het platteland op gereden richting Beselare (ik ken de kleine wegen en uitzichtpunten daar vrij goed van vroegere fietsritten). Het onweer zat vrij ver, en trok ook verder weg. Dus maar terug de autosnelweg richting Ieper gereden. (full frame)

Uitsnede van vorige foto (uitsnede)

Dicht bij Dadizele (full frame)

Dan op het einde van de autosnelweg net noord van Ieper ook even gestopt. Er waren enkele pracht CG's te zien geweest voor deze uit de verte. Maar zoals we later die avond nog zouden meemaken: sommige cellen zijn zo impulsief dat ze er na een tiental CG's al mee ophouden. Dat was hier ook het geval.

Dan maar weer verder richting Veurne, nog een vervelende omleiding gehad met zeker een kwartier vertraging. Uiteindelijk op een mooie open plaats in Hoogstade (Alveringem) beland waar we tussen 3 onweerskernen stonden, met weinig of geen regen en af en toe wel mooie IC boven ons in de wolken. Het meest actieve maar ook verste onweer bevond zich west van ons ver in Frankrijk, een kern noord van ons richting De Panne, en een nieuwe onweerskern oost van ons, die ontwikkelend naar Brugge trok.

De cellen ten noorden en oosten waren het dichtsbij en fotogeniekst, al waren ze minder actief. foto's hieronder zijn oostwaarts. (uitsnede)

(uitsnede)

(uitsnede)

Onderstaande foto's zijn richting De Panne genomen. (full frame)

(full frame)

(full frame)

Lange afstandsshot (sterke uitsnede)

Het onweer trok te ver weg, en we zijn verder richting Veurne gereden. Kort voor Veurne konden we ineens het slihouet zien van een nieuwe kleine neerslagcel. Vanaf de E40 waren uit de basis daarvan enkele fenomenale CG's te zien met tal van vertakkingen, en bovendien slechts enkele km van ons verwijderd. Direct de E40 afgereden richting Oostduinkerke, maar toen onze camera's opgesteld waren was de onderstaande CG de enige die er nog vanaf kon, jammer genoeg al flink in de regen. Olivier's versie van deze is mooi, want breedbeeld, en met prachtzicht op de neerslagvoet uit de basis. (full frame)

Verder oostwaarts dan opnieuw richting Brugge. Even in de regen terecht gekomen met enkele nabije CG's rondom. Doorgereden tot de afrit Gistel en daar hadden, opnieuw zonder of erg weinig regen, perfect zicht op de cel waar we door gereden waren, met vele en prachtige CG's aan onze kant! (full frame)

(full frame)

(full frame)

(full frame)

(full frame)

(full frame)

(full frame)

(full frame)

(full frame)T  -  Technisch© Skyscapes 2006