Bliksem, Doornik - Steenhuffel , 19 juli 2006
Onweerschase vanaf Kortrijk, via Doornik, Enghien, Brussel, Breendonk

Al vanaf Kortrijk was onweer te zien, maar weinig actief, en het was nog te licht voor bliksemfotografie. We reden richting Doornik om ons op te stellen op de Mont St. Aubert, rekenend op de felste onweerskansien die vanuit Frankrijk die richting opgingen en ons tegen invallende duisternis moesten bereiken.

Foto hieronder: mammatus richting Kortrijk vanaf de autosnelweg Kortrijk - Bergen

Er waren al flink wat ontladingen te zien in de verte, maar ze waren nog te zwak en er was nog teveel licht voor foto's. Gaandeweg kwam het onweer dichterbij en werd het donker genoeg, maar jammer genoeg minderde ook de bliksemactiviteit, en dan vooral het aantal wolk-grondontladingen. Al van heel ver kwam een rolwolkje opzetten voor het onweer uit, dat af en toe mooi oplichtte door de bliskem.

Weinig wolk-grondontladingen kunnen vastleggen dus, behalve dit ene 'lucky shot', waarbij zich 3 ontladingen tegelijk voordeden, en wat een toeval: waarvan de 2 linkse net links en rechts van de kathedraal van Doornik

Uitsnede van bovenstaande foto met de kathedraal van Doornik (apart bijgewerkt om de kathedraal goed te laten zien)

Verder veel mooi wolk-wolk ontladingen, af en toe nog een wolk-grondontlading ook

 

 

Hieronder een eerste animatie met zicht op Doornik en de aankomende rolwolk. (Flash player 7 vereist)

Het deel dat recht op ons af kwam werd het minst actief, de meeste bliksem schoof iets verder oost, maar ook daar vooral wolk-wolk ontladingen.

Let op onderstaande uitsnede van een groter beeld ook op de stofwolk links onderaan die voor het onweer uit geblazen wordt.

 

Hieronder een animatie met zicht rechts van Doornik. Let ook hier op de stofwolk bij de grond linksonder. (Flash player 7 vereist)

Daarna zijn we verder oostwaarts gereden, richting Halle. Nog gestopt in Bever, ietwat noordwaarts ergens midden tussen Lessines en Enghien. Ook daar een paar mooie ontladingen, maar er viel teveel regen voor fotografie. Dan weer verder richting Brussel, we moesten snel noordwaarts zien te geraken. Via de ring nog de A12 richting Boom/Breendonk/Antwerpen opgereden, en daar nog een paar prachtige wolk-grondontladingen gezien. Maar de driehoek Gent-Antwerpen-Brussel is het meest verstedelijkte gebied van Vlaanderen, en erg moeilijk om snel van de weg een goede open plaats te vinden voor fotografie. Tegen dat we dat gevonden hadden in de buurt van Londerzeel, was het onweer snel verzwakt en noordwaarts geschoven. Behalve dit ene detail met de kerk van ofwel Londerzeel zelf of Steenhuffel heb ik niks meer kunnen fotograferen. Olivier heeft een iets betere bliksem naast de kerk die goed op deze lijkt maar niet dezelfde is. Overigens is het oppassen met die sterke zoomlenzen: de focus staat goed op de kerktoren, maar de bliksem (op oneindig) is onscherp, en dat terwijl beide behoorlijk veraf lagen.T  -  Technisch© Skyscapes 2006