Shelfcloud, Moeskroen - Diest, 22 juli 2006


Pagina 1: Het ontstaan van het onweer en ontwikkeling van de shelf tussen Moeskroen en Cordes (West-Vlaanderen/Henegouwen)
Pagina 2: De shelf in volle groei in Hoves (Enghien, Waals Brabant)
Pagina 3: Volwassen shelf in Neervelp en bliksemfoto's van het uitstervende complex in Waanrode nabij Diest (E40, afrit Bevekom, Vlaams Brabant)Onze route: Moeskroen, Molenbaix, Celles, Hoves, Ukkel, Neervelp, Waanrode

We begonnen onze chase zuid van Kortrijk bij Moeskroen (West-Vlaanderen). Daar werd het geleidelijk donker in het zuiden, maar ook west van ons was vanalles aan het broeden. Hier een congestus waaruit een kwartier later al valstrepen zouden vallen, en zich verder ontwikkelend en samenvoegend met de hoofdmoot gedeeltelijk verantwoordelijk zou worden voor de overstromingen in Heestert (Zwevegem, West-Vlaanderen) en later Ronse (Oost-Vlaanderen) en Ninove (Vlaams Brabant).

Vanuit Moeskroen reden we verder via Hérinnes naar Celles, met een tussenstopje in Molenbaix (Henegouwen). De shelf begon zich hier steeds uitgesprokener te ontwikkelen. Opvallend hier: er was werkelijk onophoudelijk gedonder te horen vanuit dit onweer, maar we zagen weinig bliksem, en al helemaal geen inslagen. Alle gebliksem bevond zich diep achter en in de neerslag. Dit was ook de rest van de chase het geval.

Vanuit Molenbaix ging het verder richting Cordes (Henegouwen)

De rafelige shelf botst tegen de inversie

Van dit gebeuren heb ik een time-lapse gemaakt:

Zeer sterk oostwaarts progressieve shelfontwikkeling

Vanuit Cordes gingen we de E429 op richting Halle - Brussel. We zaten volop in de rukwinden waarbij de auto schudde tijdens het rijden, maar we bleven de regen wel voor. Aan 120km/u maakten we zelfs een behoorlijke voorsprong, ideaal om een nieuwe plaatsje te zoeken voor een langere fotoshoot. Ik koos er Hoves uit, vlakbij de afrit Enghien, een dorpje waarlangs het redelijk open leek.

Langzaam maakten we voorsprong op de shelf.

 

 

We besloten toch even een heel korte tussenstop te wagen bij het benzine station op een tiental kilometer voor Enghien.

Panorama vanop de parking (uitsnede uit 1 beeld)

En dan opnieuw verder richting richting Enghien / Hoves (Vlaams Brabant)

 

Op de volgende pagina zie je de reeks vanuit Hoves

Pagina 1: Het ontstaan van het onweer en ontwikkeling van de shelf tussen Moeskroen en Cordes (West-Vlaanderen/Henegouwen)
Pagina 2: De shelf in volle groei in Hoves (Enghien, Waals Brabant)
Pagina 3: Volwassen shelf in Neervelp en bliksemfoto's van het uitstervende complex in Waanrode nabij Diest (E40, afrit Bevekom, Vlaams Brabant)T  -  Technisch© Skyscapes 2006