Stormchase, 8 juli 2004 van Aalst tot Geertruidenberg (NL)


Pagina 2 van 3  Schitterend felle irisaties bij een 'nostalgische' plaats


Uiteraard had het geen zin de buien in de verte te blijven volgen. Dat hebben we op vorige chases al wel geleerd. Als je ervoor zit en ze kan opwachten zit je perfect, zit je er schuin voor en heb je vlot verkeer, dan kan je nog op een 'collision course' aansturen, maar inhalen is behalve bij traag trekkend warmteonweer quasi onmogelijk.
 
Moeten we dan spijt hebben dat we tot voorbij Breda geweest zijn? nee, om 2 redenen: we konden een bezoekje brengen aan een plek met enige nostalgie: dezelfde plaats waar we onze allereerste geslaagde chase hadden (ondanks dat het ook 'achterna' rijden was) en enkele bliksemfoto's konden nemen :-):


 

Maar dat is niet het enige. Net voor de afrit Geertruidenberg op de A27, ten noorden van Breda en net voor de Maas, stonden we een tijdje in stapvoets verkeer voor de wisselaar met de A59. Op dat moment ontvouwde zich een spektakel boven ons: een irisatie van een felheid die ik nog nooit zag. Het enige probleem was dat ik vanaf de passagiersplaats slecht zicht had op de irisatie. Als het nu een stilstaande file was geweest had ik kunnen uitstappen (en voor gek verklaard worden door andere automobilisten) om foto's te nemen met de mediumformaat camera, maar vanuit de wagen was dit onbegonnen werk. Digitale zijn er wel in overvloed, verbaas uzelf met deze reeks (ik heb bij sommige het onbewerkte origineel gevoegd om te laten zien dat er geen gesjoemel aan te pas kwam):

Origineel (onderbelicht):

 
Bewerkt:

 


Origineel:

 
Bewerkt:

 

Origineel:

 
Bewerkt:

 

Origineel (onderbelicht):

 
Bewerkt:

 

Origineel (onderbelicht):

 
Bewerkt:

 

Origineel:

 

Origineel (Onderbelicht):

 
Bewerkt:

 

Toen we uiteindelijk op ons plaatsje aankwamen (zie boven) en ik eindelijk ook 6x7cm dia's wou schieten was alle irisatie alweer verdwenen natuurlijk, maar ik herkende de wolken waarin ze te zien waren, en zag ook dat deze al veranderend, toch langzaam naar ons toe kwamen. En ja hoor, al gauw lichtte alweer een rand op van een AC lenticularis die net onder de zon voorbijschoof. Het kleurengamma was minder gevarieerd in vergelijking met de eerdere irisaties, vooral meer oranjes, maar er vielen wel weer betere composities mee te maken, en de mooiste hiervan heb ik dus ook op 6x7cm dia:
 

Origineel (Onderbelicht):

 
Bewerkt:

 


Licht bewerkt:

 

Origineel:

 
Bewerkt (contrast verhoogd):

 

Origineel (Onderbelicht):

 
Bewerkt:

 

Origineel:

 
Bewerkt (Contrast opgehoogd):

 

Licht opgehoogd contrast:

 

Contrast opgehoogd:

 

Origineel (Onderbelicht):

 
Bewerkt:

 

Origineel:

 
Bewerkt (Contrast opgehoogd):

 

Aan de verre noordoostelijke horizon nog een poging ons af te leiden door een tot de verbeelding sprekende congestus, en ook zuidwaarts was er nog een mooie, kortlevende bui te zien:


 

 


 
PAGINA 1 van 3 - Te laat vertrokken voor het zware werk, maar wie het kleine niet eert...
 
PAGINA 2 van 4 - Schitterend felle irisaties bij een 'nostalgische' plaats
 
PAGINA 3 van 4 - Nog een kleine onweersbui bij Breda en een kleine shelf en stortbui bij Turnhout
 

T  -  Technisch

  • Camera: Canon Eos 10D
  • Lenses: Canon EF 28-105mm F3.5-4.5
  • Lenses: Canon EF 75-300mm F4.5-5.6
  • Lenses: Sigma 12-24mm F4.5-5.6
  • Settings per foto vind je in de exif regels 

Contact: © MeteoPete 2004