Multicell of supercell onweders, Gent, 02-05-2003
N -
Deze dia's werden voornamelijk op Fuji Provia 100 film genomen, een film waar ik op kleinbeeld nog niet eerder mee werkte. Deze film heeft een diepere verzading en kleinere filmkorrel dan de Sensia 100, maar trekt ook meer naar het blauw toe, zeker in combinatie met een polarisatiefilter. De scans zijn in die zin bijgesteld om het natuurlijke licht wat beter tot zijn recht te laten komen. Ze bevatten dus minder blauwtonen dan de originele dia's.
Deze pagina is geoptimaliseerd voor een schermresolutie van 1024 x 768 pixels of hoger en getest op Windows IE explorer 6.
De eerste buienlijn (rond 17u15)
Op dit radarbeeld zie je de eerste (onweers-)cel net ten noorden van Gent passeren. Weinig spectaculair maar gezien ik me bij de neerslagvrije staart ten ZW ervan bevond kon ik toch enkele mooie beelden maken van de neerslagvoet en de basis van de stijgstroom die recht over me trok. In het kielzog van de bui was een hele staart aan kleine rolvormige wolkjes te zien die vrij beweeglijk waren en als sigaren achter de bui aanrolden.
Intermezzo
Enkele optische verschijnselen en mooie wolkenvormen wisselden het geweld af, in het verre ZW hing er een minder ontwikkelde CB. De irisaties zijn onmiddelijk na elkaar genomen, maar een met (en bijgewerkt) en een zonder polarisatiefilter.
Het echte werk (rond 20u)
De onder- en achterkant
De eerste foto is een collage van de shelfcloud bij het overtrekken met zicht naar het ZW, de tweede is een zicht naar het zuiden na passage. De 4de foto toont de achterzijde van de aanvoer voor de stijgstroom van de noordelijke cel. Let bij foto 5 vooral op de glimps die ik kreeg van het "backshearing" aambeeld van de noordelijke cel op haar best!
The Afterparty: schitterende regenbogen en kleurenpaletten na het onweer
De oranjegekleurde wolkenbasis met regenstrepen zijn van een lichte bui die in het kielzog van de grote noordelijke cel vaart.
De laatste 2 beeldjes zijn een extreme close-up van het gebied bij de ondergaande zon (300mm zoom), ze tonen dus maar een fractie van de lucht, dat makkelijk terug te herkennen is op het laatste beeld hierboven.
Zicht op de wegtrekkende nieuwe cel ten zuiden van Gent richting Antwerpen.
Tot slot nog een collage en enkele beelden van de nieuwe wegtrekkende groeiende cel met regenboog. Opgepast dit is dus niet hetzelfde onweer! Gent zelf was zo'n beetje de overdrachtszone: de noordelijke cel met de grote hagel is na passage van de flanking gaan verzwakken ten voordele van het nieuwe onweer dat je hieronder in volle expansie ziet (zie ook de overshooting top (foto 5 en 6) toen deze op zijn hoogtepunt was ter hoogte van Antwerpen, met het nodige geweld ter plaatse).
FOTO 4: is nogal een duwen en trekken in photoshop om alles op zijn plaats te krijgen (door lensverbuigingen krijg je zo'n panorama nooit helemaal goed), getuige de wat geblutste regenboog en holle horizon, maar het geeft toch een goed overzicht van de achterkant van de nieuwe cel.
T - Technical
- Camera 1: Canon Eos 500
- Lenses: Canon EF 28-105mm 1:3,5-4,5 / Canon EF 75-300mm 1:4-5,6 II
- Slide film: 135 Fuji Sensia ISO 100
- Camera 2: Mamiya RB67 ProS
- Lenses: Mamiya-Sekor C 50mm 1:4,5 / Mamiya-Sekor C 90mm 1:3.8 / Mamiya-Sekor C 180mm 1:4,5
- Slide film: 120 & 220 Fuji Provia ISO 100
- Filters used: Linear Polarisation
- Scanners: EPSON Perfection 1200 USB Flatbed (optical range: 1200 x 2400 dpi) / Minolta Scan Dual 3 Filmscanner (optical range: 2840 dpi)
- Scan & image software: EPSON TWAIN / MINOLTA TWAIN & ADOBE Photoshop 7.0
Contact: © Superpete 2002
|